Kuinka pitää hampaista huolta?

Hampaiden ja suun terveys vaikuttavat yleisterveyteen. Hammaskipu on yksi kovimmista ihmisen tuntemista kivuista, eikä siihen auta yleensä normaalit kipulääkkeet. Hammaskipua voi siis vältellä helposti päivittäisellä hammashuollolla, joka on hyvin yksinkertaista. Hampaiden pesua kannattaa harjoitella jo ihan pienestä pitäen, heti kuin ensimmäiset hampaat ilmestyvät. Vauvan maitohampaita voi harjailla vauvoille tarkoitetulla hammasharjalla ja vedellä. Vanhempien hampaiden hoidon ohella on hyvä samalla käydä läpi myös suun ja kielen puhtaus. Onnistunut hammashoito onnistuu parhaiten oikeilla välineillä. Kotikäytössä riittää sopivan kova tai pehmeä hammasharja, tarpeisiin sopiva hammastahna, hammaslanka tai hammasväliharja sekä suuvesi.

Hampaiden likaantuminen johtuu plakista

Päivittäinen elämä jättää jälkensä hampaisiin. Syömämme ruoat ja juomat jättävät suuhun bakteereja, jotka takertuvat hampaiden pinnoille. Bakteerit sekoittuvat syljen kanssa muodostaen valkoisen kerroksen, jota sanotaan hammasplakiksi. Se lähtee pois vain puhdistamalla hampaat harjaamalla säännöllisesti. Jos plakkia ei puhdisteta kunnolla päivittäin, bakteerien määrä alkaa kasvaa. Ne voivat aiheuttaa tulehduksia suuhun, kuten ientulehduksia, hampaiden kiinnityskohdan tulehdusta sekä hampaiden reikiintymistä. Plakin muodostumista voi estää terveellisillä elämäntavoilla, sillä suun bakteerit rakastavat sokeripitoista ruokavaliota. Napostelua pitää myös jättää vähemmälle ja keskittyä syömään ainoastaan ruoka-aikoihin. Tällöin suu saa välillä levätä.

Ohjeita päivittäiseen hampaiden hoitoon

Päivittäisessä hampaiden hoidossa on hyvin yksinkertaiset säännöt. Hampaat tulisi puhdistaa kahdesti päivässä: aamuin ja illoin. Harjaamisen tulisi kestää ainakin kaksi minuuttia ja käydä läpi jokainen hammas yksitellen etu- ja takapuolelta. Aikaa voi mitata esimerkiksi kellolla tai asettaa kännykkä soimaan. Hampaiden jälkeen harjalla voi kevyesti harjata kielen päältä. Joissain hammasharjoissa on liitettynä mukaan kieliharja. Hampaiden ja kielen harjaamisen jälkeen hampaiden välit tulisi käydä läpi hammaslangalla tai hammasväliharjalla, jotta väliin ei jäisi ongelmia aiheuttavia ruokajäämiä. Hammasvälien puhdistuksen jälkeen suu on hyvä huuhdella vedellä, jotta mahdolliset tähteet poistuvat suusta.

Hampaiden hoidon viimeistelee suuvesi, jolla voi purskutella kerran tai kaksi päivässä. Suuvesi pidentää hammaspesun tehoa ja puhdistaa suun viimeisistä bakteereista. Suuvedellä on myös raikastava vaikutus, joka piristää etenkin aamuisin. Hampaiden puhdistuksen jälkeen on hyvä olla syömättä ja juomatta kahteen tuntiin. Täten aamuisin on hyvä pestä hampaat aamupalan jälkeen. Hampaiden hoitoon liittyy myös säännölliset tarkastukset hammaslääkärillä. Hammaslääkäri puhdistaa mahdollisen hammaskiven sekä tarkastaa hampaiden kunnon. Hammasharjat pitää muistaa vaihtaa säännöllisesti uuteen, sillä ne kuluvat käytössä. Hammastahnoja voi myös vaihdella tarpeiden mukaan. Oikeanlaisen hammastahnan käyttö on hyväksi hampaille.

Sähköhammasharja on hyvä apukeino

Hampaiden hoidossa eniten kehittyvä laite on sähköhammasharja. Vuosittain esitellään uusia hampaidenhoitokeinoja, joihin sähköhammasharjojen erikoisominaisuudet kuuluvat. Ne ovat tehokkaasti puhdistavia harjoja, joiden parhain osa on pieni ja pehmeä harjaosa. Se ei ärsytä nielua ja parantaa harjaustapoja. Se on sopiva iäkkäille ihmisille, joiden käsien motoriikka ei enää toimi hyvin. Sähköhammasharjojen perusmalli riittää tavalliseen harjaukseen, mutta markkinoilla olevissa erikoismalleissa on monia lisäasetuksia. Niillä voi harjauksen lisäksi kiillottaa ja valkaista hampaita sekä harjata ikeniä. Jotkut sopivat herkille hampaille. Joissain harjoissa on ajastin, joka piippaa kahden minuutin päättyessä.

Tupakka ja alkoholi ovat myrkkyä suulle

Tupakka ja alkoholi ovat merkittäviä uhkatekijöitä suun terveydelle. Tupakka heikentää elimistön puolustusta sekä verenkiertoa ikenissä. Runsaalla tupakoinnilla sekä alkoholin juonnilla on yhteys suusyöpään ja se lisää riskiä sairastua hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin. Lisäksi tupakoinnin takia hengitys haisee ja hampaat värjäytyvät keltaiseksi. Alkoholi taasen aiheuttaa suussa suun kuivumista, hampaiden syöpymistä eli eroosiota, limakalvomuutoksia ja suusyöpää. Yhdessä käytettynä alkoholi ja tupakka lisäävät merkittävästi riskiä sairastua suusyöpään. Alkoholin ja tupakan riskejä voi pienentää lopettamalla käyttö kokonaan tai vähentämällä sitä. Mitä enemmän käytät, sitä suuremmat ovat riskit.