Uusia hammashoidon tekniikoita

Hammashoito kehittyy tekniikan ja tieteen kehityksen mukana. Tieteen avulla on pyritty löytämään ratkaisuja asiaan, jota hammaslääkärikammoiset pelkäävät eniten eli kipuun. Hammaslääkärikäynnistä pyritään tekemään tulevaisuudessa mahdollisimman nopea, kivuton ja helppo niin potilaalle kuin lääkärille. Näiden tekniikoiden avulla hammaslääkäripelko jää historiaan. Jotkut tekniikoista ovat jo aktiivisesti käytössä hammaslääkärien vastaanotolla, toiset vasta kehittymässä, mutta niiden uskotaan tulevan kaupalliseen kiertoon seuraavan viiden vuoden sisällä. Kymmenen vuoden päästä voi siis olla mahdollista vain näyttää hammaslääkärille kuvia julkkiksista, joilla Hollywoodin parhaimmat hampaat ja lääkäri voi vaivatta muuttaa potilaan hampaat samanlaiseksi tieteen uusimpia keksintöjä käyttäen.

Hampaiden 3D-kuvaus on jo käytössä

Uusi 3D-tekniikka on mullistanut hampaiden hoidon. Se on tällä hetkellä eniten yleistyvä hoitotekniikka, jolla voidaan tehdä diagnooseja nopeammin ja tarkemmin. 3D-tekniikkaa käytetään erityisesti proteesien tekemisessä. Lääkäri kuvaa 3D-laitteella potilaan hampaat ja ne jäljennetään tietokoneelle. Kuvauksen jälkeen tietokoneohjelman avulla hammaslääkäri pystyy suunnittelemaan potilaalle juuri oikeankokoisen ja -muotoisen paikan, joka valmistetaan jyrsimellä. Lopuksi paikka kiinnitetään suoraan hampaaseen. Nopeimmillaan hoidossa kestää vain yksi tai pari tuntia, eikä potilas tarvitse täten välipaikkoja tai välitarkastuksia. 3D-tekniikka on tehostanut hammaslääkärin työtä ja keskittänyt palveluita suurimpiin hammaslääkäriasemiin, jotka ovat pystyneet alentamaan hintojaan.

Poraaminen ja piikit ovat jäämässä historiaan

Hammaslääkärin vastaanotolla vuoroa odottaessa suurin kysymys ja pelko mielessä koskevat aina kipua. Sattuuko se? Tiedemiehet ovat löytäneet ratkaisun tähän ikuisuuskysymykseen. He ovat kehittäneet puudutusgeelin, joka tulee tulevaisuudessa korvaamaan kipupiikin: sen ainoan asian, joka oikeasti sattuu ennen poraamista. Geelin teho perustuu perulaisesta sademetsästä löydettyyn kasviin. Sen vaikuttava aine imeytyy ikenien kautta hermopäihin ja puuduttaa ne yhden tunnin ajaksi. Poran ääni on myös epämiellyttävää kuunneltavaa lääkärin tuolilla. Englantilainen hammasinstituutti on kehittänyt kuulokkeet, jotka suodattavat poran äänen pois ääniympäristöstä. Muut äänet kuuluvat kuitenkin normaalisti ympärillä, joten kuulo- ja puheyhteys lääkäriin säilyvät.

Poraaminen on kaikin puolin epämiellyttävän tuntuista. Sen jyrinä ja jyrsintä tuntuu takaraivossa asti. Tulevaisuudessa hammasporat voidaan heittää roskiin, sillä yhdysvaltalaisessa yliopistossa on kehitetty plasmaharja. Kehittäjiensä mukaan hampaiden paikkaaminen plasmaharjalla on kivutonta ja tehokkaampaa kuin poralla tehtynä. Harjan tehokkuus perustuu kemialliseen reaktioon. Puolen minuutin sisällä sen kaasusuihku puhdistaa ja desinfioi reiän. Harjan muodostama “viileä liekki” kiinnittää paikan myös nykyistä lujemmin. Porien tapaan plasmaharja ei runno tai kuumenna hampaiden herkkiä hermopäitä, eikä sen käytössä ole havaittu haitallisia sivuvaikutuksia. Plasmaharja on erittäin hyvä uutinen poraamista pelkääville.

Tatuoinnit seuraavat terveyttä ja nanopaikat tappavat bakteereja

Miltä kuulostaisi tatuointi hampaassa, joka ilmoittaa haitallisista bakteereista? Tulevaisuudessa tämä on mahdollista kun yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet atominpaksuisesta hiilikalvosta eli grafeenista hampaaseen kiinnitettävän nanoilmaisimen, joka näyttää aivan tatuoinnilta. Tutkijoiden tavoitteena on saada se hälyttämään suuhun joutuneista haitta-aineista kuten ruokamyrkytysbakteereista. Toinen yhdysvaltalaisten tutkijoiden kehittämä tuote on nanotekninen paikka-aine, joka tappaa haitallisia bakteereja. Aine tuhoaa tehokkaasti kaikki reiässä olevat bakteerit. Hampaan paikkaamiseen käytetään myös kalsiumfosfaatin nanohiukkasia, joiden avulla hampaan rakenne paranee. Nanopaikat ovat testeissä todettu kestävämmiksi kuin nykyiset paikat. Erikoistekniikat eivät kohta koske ainoastaan julkkiksia, vaan ne tulevat kaikkien ulottuville.

Itse itsensä korjaavat hampaat

Britannialaiset tutkijat ovat heittämässä koko poraamisen roskiin keksittyään hoitotekniikan, jossa hammas korjaa itse itsensä. Uusi hoitomuoto on kaksivaiheinen. Ensin hampaan vaurioituneen alueen ulkopuolinen hammaskiille valmistellaan hoitoa varten. Seuraavaksi alueelle kuljetetaan kivennäisaineita sähkövirran avulla. Tämän hoidon tarkoitus on kiihdyttää kalsiumin ja fosfaatin luonnollista etenemistä vahingoittuneeseen hampaaseen. Hampaan korjaus hoituu siis luonnollisella korjausprosessilla. Hoidossa käytettävä sähkövirta on niin pieni, ettei potilas sitä pysty huomaamaan. Entisessä hoidossa paikat pettivät ennemmin tai myöhemmin, jolloin potilas joutui niitä uudistamaan. Tällä hoidolla paikka vastaa hampaan omaa kudosta ja kiillettä, joten se on kestävämpi.